Syco

Strömstads Museum har en fin samling med porslin och föremål från Syco. Krukan som andas, prydnadsföremål och brukskeramik tillverkades på Syco Keramik i Strömstad 1945-1969.

Varje år anordnas sommartid en Sycodag med öppet hus på museet. Hit kan man komma och få veta mer om sina sycoföremål och få dem värderade. Håll utkik efter annonsering i lokala tidningar och annonsblad för vilket datum Sycodagen anordnas. Företaget Syco Keramik 1945-1961 och Nya Syco 1961-1969 låg i Cannings magasin på Torskholmen i Strömstad. Företaget startades 1945 av Arnold Wiig. "Krukan som andas" blev företagets signum och från början tillverkades bara den i olika modeller och storlekar. 1949 började man tillverka även prydnadsföremål och brukskeramik, samt en del leksaker i plåt. 1961 går Syco i konkurs, konkursboet köps då upp av Åke Jaking f. Johansson som drev verksamheten vidare under namnet Nya Syco. Fabriken hade under Åke Jakings ledning cirka 1000 olika modeller i sitt produktprogram och sålde en stor del av det de producerade på export, bland annat till Tyskland och England. Strömstads kommun som ägde fabriken och företaget Original Odhner ville köpa marken där Syco låg. Sycos lokaler hade blivit för små för att företaget skulle kunna expandera och Åke Jaking börjar att bygga en ny fabrik. Planerna är stora, men marken vid den nya fabriken måste pålas mycket mer än beräknat och kostnaderna stiger och fabriksbygget försenas. Under tiden står även produktionen still och Jaking försöker lösa problemen, trots att han är sjuklig. Till slut går det inge längre och han måste permittera personalen. Kunderna får inte sina beställningar och företagets likviditet försvinner. Den 1 januari 1968 säljer Åke Jaking fabriken till Åke Orrvik från Närke. Orrvik klarar däremot inte av att komma upp med pengarna och Jaking begär Nya Syco i konkurs 1969. Allt säljs sedan på auktion.

Strömstads historia

Strömstads museums arkiv och samlingar är en rik skatt av historia av olika slag. Allt från gamla fiskeredskap och bruksföremål till keramik från Syco, böcker, tidningar och foton finns hos oss. 

Besök oss

Välkommen till oss på Södra Hamngatan. Strömstads Museum ligger intill Strömsån i det gamla kvarnmagasinet som uppfördes på 1880-talet. Vi har öppet året runt.

Adress

Strömstads Museum
Södra Hamngatan 26
452 32 Strömstad
Telefon 0526-102 75

Personuppgiftspolicy