Strömstads Museum ligger vid Strömsvattnet, mitt i staden. Det är inrymt i en vacker byggnad, uppförd på 1880-talet som kvarnmagasin. Under 1900-talet har den inhyst stadens elverk och sedan 1981 museet.

Museet drivs med kommunalt verksamhetsstöd av Strömstads Hembygds och museiförening, grundad 1869 och därmed Bohusläns äldsta hembygdsförening.

Föreningen värnar om Strömstadsbygdens historia och kulturmiljöer. Vi har också ett nära samarbete med Ekomuseum Gränsland, Bohusläns Museum, lokala föreningar och företag, studieförbund och Infocenter.

I utställningsentrén och på expeditionen säljer vi litteratur med anknytning till Strömstad och Bohuslän, vykort, affischer och av museet producerade guider till kommunens mest efterfrågade besöksmål. Hos oss kan Du alltid köpa de senaste böckerna med bohusanknytning. Som medlem har Du också rabatt på litteratur i vår bokavd.

Vi har endast möjlighet att ta emot kontanter som betalning. Närmsta uttagsautomat finns vid Konsum på andra sidan ån.

Läs mer...

Strömstads Museum har en fin samling med porslin och föremål från Syco. Krukan som andas, prydnadsföremål och brukskeramik tillverkades på Syco Keramik i Strömstad 1945-1969. Varje år anordnas sommartid en Sycodag med öppet hus på museet. Hit kan man komma och få veta mer om sina sycoföremål och få dem värderade. Håll utkik efter annonsering i lokala tidningar och annonsblad för vilket datum Sycodagen anordnas.

Läs mer...

Det här är Emilie Flygare-Carléns bläckhorn. Ett av dem i varje fall, det vet vi med säkerhet eftersom författarinnan 1890 testamenterade det till Strömstads Museum. Flygare-Carléns testamentariska gåva innefattade bl a också ett guldarmband, sonen Edvards doktorsring och alla hennes till tyska översatta verk.

Läs mer...

Det här är kläder funna i ett ödetorp ett par mil öster om Strömstad. En svampplockare råkade hösten 1985 passera det då mycket förfallna torpet till vilket ingen väg ledde fram. Där fanns dock brev som tydde på Amerikakontakter.

Läs mer...

Bildarkivet innehåller drygt 2000 strömstadsbilder, företrädesvis från åren 1870-1930. Bildarkivet innehåller även strömstadsfotografen Evert Dahlgrens bilder som donerat dem till Strömstads kommun.

Läs mer...

Vårt bibliotek, drygt 1500 volymer, är ett referensbibliotek. Det betyder att det inte går att låna hem böckerna men du är välkommen att på plats hos oss ta del av dem.

Läs mer...

Arkivet och referensbiblioteket är museets kunskapsbank. Arkivet består av material som skänkts av myndigheter, enskilda personer, företag och föreningar. Här finner du lokalhistorien bevarad. Bland annat kan du finna Oscar II brev till Emilie Flygare-Carlén, som du ser här intill.

Läs mer...

Våren 2003 ger vi ut GRANIT - Stenhoggernes historie i grenselandet. Författare är Rolf Danielsson, tidigare bitr. museichef på Bohusläns museum, och Svein Norheim, Halden historiske Samlinger. 

Läs mer...


Besök oss

Välkommen till oss på Södra Hamngatan. Strömstads Museum ligger intill Strömsån i det gamla kvarnmagasinet som uppfördes på 1880-talet. Vi har öppet året runt.

Föredrag

Vi har flera permanenta utställningar hos oss. Vi visar vår samling av keramik från Syco. En stor samling bruks- och fiskeföremål finns också att se. Kontakta oss om du vill ha en guidad visning.

Strömstads historia

Strömstads museums arkiv och samlingar är en rik skatt av historia av olika slag. Allt från gamla fiskeredskap och bruksföremål till keramik från Syco, böcker, tidningar och foton finns hos oss. 

Guideuppdrag

Vi hjälper gärna till i den mån vi kan med föredrag av olika slag. För guideuppdrag av exempelvis Stadshuset eller Strömstads centrum hänvisar vi till Infocenter för vidare information.