Strömstads Museum ligger vid Strömsvattnet, mitt i staden. Det är inrymt i en vacker byggnad, uppförd på 1880-talet som kvarnmagasin. Under 1900-talet har den inhyst stadens elverk och sedan 1981 museet.

Museet drivs med kommunalt verksamhetsstöd av Strömstads Hembygds och museiförening, grundad 1869 och därmed Bohusläns äldsta hembygdsförening.

Vi har öppet: tis-fredag, 11-16. Lunch, 13-14. Lördagar i juli: 9, 23, 30

Föreningen värnar om Strömstadsbygdens historia och kulturmiljöer. Vi har också ett nära samarbete med Ekomuseum Gränsland, Bohusläns Museum, lokala föreningar och företag, studieförbund och Infocenter.

Välkommen till "Strömnstad in light" på Strömstads Museum. Vi håller kvällsöppet och bjuder på kaffe, kakor och saft till barnen. • Upplev våra nya utställiningar om 1700-talets Strömstad och mycket mer • Barnaktiveter • Höstmarknad • Museishop.

Läs mer...

I utställningshallen hittar ni vår museishop. I den finner ni litteratur med anknytning till Strömstad och Bohuslän, vykort, affischer och lokalt producerade bruksföremål.

Läs mer...

Strömstads museum har tusentals gamla bilder i sitt bildarkiv. Det är Strömstads fotografiska minne och består bland annat av negativ och diabilder från strömstadsfotografen Evert Dahlgren.

Läs mer...

Strömstads Museum har en fin samling med porslin och föremål från Syco. Krukan som andas, prydnadsföremål och brukskeramik tillverkades på Syco Keramik i Strömstad 1945-1969. Varje år anordnas sommartid en Sycodag med öppet hus på museet. Hit kan man komma och få veta mer om sina sycoföremål och få dem värderade. Håll utkik efter annonsering i lokala tidningar och annonsblad för vilket datum Sycodagen anordnas. Företaget Syco Keramik 1945-1961 och Nya Syco 1961-1969 låg i Cannings magasin på Torskholmen i Strömstad. Företaget startades 1945 av Arnold Wiig. "Krukan som andas" blev företagets signum och från början tillverkades bara den i olika modeller och storlekar. 1949 började man tillverka även prydnadsföremål och brukskeramik, samt en del leksaker i plåt. 1961 går Syco i konkurs, konkursboet köps då upp av Åke Jaking f. Johansson som drev verksamheten vidare under namnet Nya Syco. Fabriken hade under Åke Jakings ledning cirka 1000 olika modeller i sitt produktprogram och sålde en stor del av det de producerade på export, bland annat till Tyskland och England. Strömstads kommun som ägde fabriken och företaget Original Odhner ville köpa marken där Syco låg. Sycos lokaler hade blivit för små för att företaget skulle kunna expandera och Åke Jaking börjar att bygga en ny fabrik. Planerna är stora, men marken vid den nya fabriken måste pålas mycket mer än beräknat och kostnaderna stiger och fabriksbygget försenas. Under tiden står även produktionen still och Jaking försöker lösa problemen, trots att han är sjuklig. Till slut går det inge längre och han måste permittera personalen. Kunderna får inte sina beställningar och företagets likviditet försvinner. Den 1 januari 1968 säljer Åke Jaking fabriken till Åke Orrvik från Närke. Orrvik klarar däremot inte av att komma upp med pengarna och Jaking begär Nya Syco i konkurs 1969. Allt säljs sedan på auktion.

Läs mer...

Det här är Emilie Flygare-Carléns bläckhorn. Ett av dem i varje fall, det vet vi med säkerhet eftersom författarinnan 1890 testamenterade det till Strömstads Museum. Flygare-Carléns testamentariska gåva innefattade bl a också ett guldarmband, sonen Edvards doktorsring och alla hennes till tyska översatta verk.

Läs mer...

Det här är kläder funna i ett ödetorp ett par mil öster om Strömstad. En svampplockare råkade hösten 1985 passera det då mycket förfallna torpet till vilket ingen väg ledde fram. Där fanns dock brev som tydde på Amerikakontakter.

Läs mer...

Bildarkivet innehåller drygt 2000 strömstadsbilder, företrädesvis från åren 1870-1930. Bildarkivet innehåller även strömstadsfotografen Evert Dahlgrens bilder som donerat dem till Strömstads kommun.

Läs mer...

Vårt bibliotek, drygt 1500 volymer, är ett referensbibliotek. Det betyder att det inte går att låna hem böckerna men du är välkommen att på plats hos oss ta del av dem.

Läs mer...


Besök oss

Välkommen till oss på Södra Hamngatan. Strömstads Museum ligger intill Strömsån i det gamla kvarnmagasinet som uppfördes på 1880-talet. Vi har öppet året runt.

Föredrag

Vi har flera permanenta utställningar hos oss. Vi visar vår samling av keramik från Syco. En stor samling bruks- och fiskeföremål finns också att se. Kontakta oss om du vill ha en guidad visning.

Strömstads historia

Strömstads museums arkiv och samlingar är en rik skatt av historia av olika slag. Allt från gamla fiskeredskap och bruksföremål till keramik från Syco, böcker, tidningar och foton finns hos oss. 

Guideuppdrag

Vi hjälper gärna till i den mån vi kan med föredrag av olika slag. För guideuppdrag av exempelvis Stadshuset eller Strömstads centrum hänvisar vi till Infocenter för vidare information.